Er massene de virkelige heltene?

18 okt

Mange offentlig virksomheter har kommet langt i å lage enkle elektroniske tjenester, f.eks. innsending av skjema. I varierende grad er det slik at disse skjemaene er direkte integrert med fagsystemer, slik at man virkelig får tatt ut potensielle gevinster. Mange offentlige virksomheter har også facebooksider og benytter sosiale medier til å kommunisere med innbyggere og organisasjoner.

Et sosialt fenomen som derimot i liten grad benyttes i offentlig sektor er såkalt «crowdsourcing«. En mulig norsk oversettelse av begrepet er «nettdugnad». Nettdugnadsprinsippet baserer seg på Joy’s lov, fritt gjengitt som at uansett hvor stor organisasjonen din er så finnes de smarteste folkene uansett utenfor organisasjonen din. Noen vellykkede eksempler på «crowdsourcing» er ofte kombinert med en eller annen belønning. Et av de mer kjente tilfellene er omtalt i boka «Wikinomics» av Dan Tapscott, og omhandler hvordan firmaet GoldCorp brukte crowdsourcing for å finne gull.

Vi har et eksempel på norsk – Fiks gata mi, og ulike varianeter av denne, f.eks. har noen kommuner en tilsvarende tjeneste kalt varsel om feil. Ganske mange har rapportert inn feil gjennom fiks gata mi, kanskje fordi mange ønsker at en feil i nærmiljøet skal rettes. Dette er noe av utfordringen med nettdugnad – hvilket incentiv har man for å delta. Noen eksempler på nettdugnad i offentlig sektor fra USA er «Next Stop Design» og «Peer to Patent«. Et annet spennende eksempel er «Galaxy Zoo».

Hvilke problemstillinger i offentlig sektor kunne vi løst med nettdugnad? Kunne arkiver og biblioteker brukt nettdugnad til å katalogisere arkivmateriale som ikke er godt katalogisert? Kunne vi organisert offentlig transport på en bedre måte gjennom nettdugnad? Kartlegging av sjøbunnen / analyse av seismiske data?

Hvilke utfordringer står vi overfor hvis vi bruker mer nettdugnad i offentlig sektor? Vil folk delta, evt hvilken belønning må benyttes for å få folk til å delta? Vil nettdugnad fungere i små enheter, f.eks. små kommuner? Hvilke områder er uegnet?

For å parafrasere Mao – er massene de virkelige heltene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: